Verschillende soorten melkkoeien

Verschillende soorten melkkoeien

Nederland kent verschillende soorten koeien. Zo zijn de koeien te verdelen in verschillende soorten rassen, namelijk de melkveerassen, dubbeldoelrassen en de vleesrassen. De melkveerassen produceren zoals het woord al zegt melk. De dubbeldoelrassen produceren melk, maar zijn ook goed bevleesd. De vleesrassen worden daarentegen alleen ingezet om vlees te produceren. In Nederland zijn de bekendste rassen toch wel de melkveerassen, maar wat voor melkveerassen kent Nederland eigenlijk?

Holstein zwartbont

De Holstein zwartbont staat ook wel bekend onder de naam Holstein Friesian. De koe is binnen Nederland erg bekend vanwege de zwarte en witte vlekken.

Holstein roodbont

Deze koeien zijn rood en wit gevlekt. Ze zijn voorzien van grote uiers. Daarnaast zijn de koeien zelf ook vaak wat groter. Dit ras staat ook wel bekend onder de naam Red Holstein Frisian of Red Holstein.

Brown swiss

Deze koeien zijn grijsbruin en voorzien van een zwarte neus. Het is een echte typische Zwitserse bergkoe. Deze koeien hebben wat sterkere poten dan andere koeien. Dit is gunstig voor de leefomgeving van deze koe.

Jersey

De Jersey koe is een beetje lichtbruin. Ze hebben grote ogen en zijn ook niet heel groot. Het bijzondere aan dit ras is dat de melk die deze koeien produceren een hoger vetgehalte bevatten dan andere rassen. Hierdoor is het mogelijk om meer boter te maken.

Montbéliarde

De Montbéliarde is een donkerrode koe met witte vlekken en deze koe heeft een witte kop. Dit ras komt uit Frankrijk en is voorzien van sterke poten en daarnaast leveren ze een uitstekende melkproductie. Vanwege deze reden is dit ras ook populair in Nederland.

Mrij

Deze koe is rood en wit. De koe komt uit de gebieden waar de Maas, Rijn en de IJssel stromen, dus vandaar de naam. Deze koe wordt niet alleen gebruikt voor het produceren van melk, maar ook van vlees.

Naast de bovenstaande melkveerassen zijn er nog meerdere melkveerassen. Om ervoor te zorgen dat de melkveerassen productief gemolken worden is het van belang om dat proces effectief te laten voorlopen. Care4Cows biedt verschillende producten aan om ervoor te zorgen dat het melkproces zo effectief mogelijk verloopt.

Reageren is niet mogelijk.