BHV is voor iedereen

BHV is voor iedereen

Hoor je vrienden of misschien zelfs collega’s wel eens praten over een BHV cursus? Of heb je zelf al eens het verzoek of het aanbod gekregen om er eentje te volgen? Hoe je het ook wendt of keert, BHV Leiden is voor iedereen. Iedereen krijgt er vroeger of later wel eens mee te maken, in welke hoedanigheid dan ook. 

Waar hebben we het over?

De term ‘BHV’ kent bijna iedereen wel, maar waar staat deze nu eigenlijk voor? De afkorting staat voor bedrijfshulpverlening. Het verlenen van hulp binnen een bedrijf als hier sprake is van incidenten die met gezondheid of veiligheid te maken hebben. Dit is ook meteen het verschil met EHBO, dat zich alleen op de gezondheid richt. 

Bedrijfshulpverlening kent een groot deel EHBO, maar is uiteindelijk een stuk breder dan dat. Om met het EHBO-deel te beginnen, daar leer je hoe je moet handelen in het geval van een medisch noodgeval. Je leert om te gaan met verwondingen maar krijgt bijvoorbeeld ook instructie hoe te handelen in het geval van een hartstilstand. Het is belangrijk dat genoeg medewerkers binnen een bedrijf weten wat ze moeten doen, want juist de eerste minuten na een incident zijn vaak bepalend voor het mogelijke herstel van een getroffene.

Daarnaast speelt veiligheid een grote rol. Je leert wat te doen bij brand, bijvoorbeeld. Hoe kun je een kleine brand zelf blussen of beheersbaar houden tot de brandweer arriveert. Maar ook: hoe zorg je ervoor dat je collega’s in zo’n situatie zo snel mogelijk veilig zijn, en zich niet goedbedoeld met het incident gaan bemoeien terwijl dat de situatie alleen maar lastiger maakt.

Echt voor iedereen

Ben je werkzaam binnen een bedrijf, dan krijg je vanzelf met bedrijfshulpverlening te maken. Binnen ieder bedrijf moet hier namelijk aandacht voor zijn, en dienen er genoeg personen in het bezit te zijn van een diploma, en jaarlijks een opfriscursus te volgen. Het kan zijn dat je directe collega dit doet, maar het kan ook zijn dat het aan jou gevraagd wordt. Het valt altijd aan te raden om de cursus te volgen. Niet alleen kun je hiermee je eigen veiligheid en die van je collega’s binnen kantooruren verhogen, je weet in het dagelijks leven ook direct veel beter hoe je om moet gaan met een noodsituatie.

Vrijwel iedereen komt in zijn leven wel eens in een dergelijke situatie terecht. Een brand of andere bedreiging, een medisch noodgeval. En lang niet iedereen weet hoe er op dat moment gehandeld moet worden. Door zoveel mensen de juiste kennis en vaardigheden te geven wordt niet alleen een bedrijf, maar ook onze samenleving een heel stuk veiliger.

Reageren is niet mogelijk.