De aanschaf van een geschikt hulpmiddel

De aanschaf van een geschikt hulpmiddel

Soms ben je tijdelijk moeilijk ter been omdat je aan het revalideren bent na een ongeluk. Voor een goed herstel van het lichaam is het dan ook van belang om zo vitaal mogelijk te blijven. Frisse buitenlucht doet immers wonderen. Het is dan een uitkomst wanneer je over een hulpmiddel beschikt. Het kan ook zijn dat je een aangeboren letsel hebt of een andere aandoening waarbij je helemaal niet meer kunt lopen. 

In alle gevallen zijn er medische hulpmiddelen die je helpen bij het bewegen, zowel binnenshuis als buitenshuis. Als je een rolstoel gaat kopen dan zijn er een aantal zaken waarbij je op moet letten. Iedere situatie is weer anders. Daarom zijn er verschillende soorten rolstoelen en rollators te koop.  

Rol- of duwstoel?

Het maakt een verschil of je afhankelijk bent van hulp bij het voortbewegen. Een rolstoel is bedoeld om zelfstandig te kunnen bewegen. Dit komt mede door de speciale grote wielen, die naargelang de wensen van de gebruiker op eigen kracht kunnen worden bewogen of door middel van elektrische aandrijving. 

Een duwstoel daarentegen, is voornamelijk bedoeld om bestuurd te worden door een ander persoon. Meestal is deze makkelijk inklapbaar en kan worden opgevouwen tot een zeer klein formaat, vanwege de kleinere wielen. Er bestaan ook combinaties van rol- en duwstoelen. Iedere stoel kent zijn voor- en nadelen.

Verschil binnen en buiten de woning

Het is belangrijk om te weten of de stoel vaak wordt meegenomen in de auto. In dat geval is het gewicht van belang. Ook maakt het verschil of een stoel in huis of daarbuiten gebruikt wordt. De elektrisch aangedreven rolstoel met achterwielaandrijving is uitermate geschikt om op oneffen terrein grote afstanden af te leggen. 

Voor gebruik in de kleine ruimte, zoals je woonhuis, wordt de grote draaicirkel van de stoel waarschijnlijk een probleem. Wanneer je over voldoende kracht in je benen beschikt, dan kun je een trippelstoel aanschaffen, waarbij je jezelf voortbeweegt met het maken van voetbewegingen. Wanneer je nog voldoende kunt staan dan is een rollator wellicht iets voor je. Er zijn speciale rollators met een zeer kleine draaicirkel, die uitermate geschikt zijn om in je woning te gebruiken. 

Zoals eerder gezegd is ieders situatie weer anders. Misschien is een looprek beter geschikt omdat je bijvoorbeeld bezig bent met je revalidatie. Als je over iets minder kracht beschikt dan kun je een looprek op wielen nemen. Het beschikken over het voor jou beste hulpmiddel is van wezenlijk belang. Neem daarom de tijd om goed na te gaan waar jij het meeste baat bij hebt.

Reageren is niet mogelijk.