Hoe gezond is sportvoeding?

Hoe gezond is sportvoeding?

Sport en voeding staan nauw aan elkaar verbonden. Je sportprestaties worden namelijk beïnvloed door je voedingspatroon. Hoe gezonder je eet, hoe beter je je zult voelen. Hierdoor gaat je lichaam beter presteren, met als gevolg betere sportresultaten. Het is daarom van belang dat je voeding in orde is. In deze blog lichten we toe hoe gezond sportvoeding is en of het belangrijk is om te consumeren.

Wat verstaan we onder sportvoeding?

Sportvoeding kunnen we indelen in twee categorieën:

  • Voeding
  • Supplementen

Hieronder wordt per categorie uitgelegd wat het belang ervan is en hoe gezond het is.

Voeding

Het is hierboven al genoemd, maar omdat het zo belangrijk is: gezonde voeding is onmisbaar voor sporters. Het is natuurlijk sowieso verstandig om een gezond voedingspatroon te hanteren, ongeacht of je sporter bent of niet. Het is echter wel zo dat sporters meer baat hebben bij gezonde voeding. Ben je bijvoorbeeld een wielrenner? Dan heb je een extra hoeveelheid koolhydraten nodig. Als je niet of nauwelijks sport en hetzelfde aantal koolhydraten eet (zoals veel brood en pasta), dan ben je niet echt gezond bezig. Als je krachtsporter bent en meer spiermassa wilt, moet je voldoende calorieën consumeren, met de focus op voldoende eiwitten. Doe je dit niet, ben je niet gezond genoeg bezig. Meer hierover in de volgende categorie, maar onthoud: sportvoeding in de vorm van ‘echte’ voeding is van groot belang,

Supplementen

Een andere vorm van sportvoeding is supplementen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: supplementen kunnen je gezondheid zeker verbeteren. Welke supplementen dit zijn, is zeer afhankelijk van je doel(en). Hierboven zijn twee voorbeelden gegeven. Krachtsporters willen meer spiermassa. Het is bewezen dat eiwitshakes en creatine een positieve werking hebben op het lichaam en er geen sprake is van schadelijke gevolgen (bij normaal gebruik). Deze supplementen zijn dus gezond. Voor duursporters (zoals wielrenners) kan creatine ook prima gebruikt worden, omdat het ze kracht en energie geeft. Voor spierherstel zijn BCAA-aminozuren zeer gezond. En vitamines en mineralen (veel verkrijgbaar als supplementen) zijn uiteraard goed voor ons lichaam en hebben sporters misschien wel extra nodig.

Conclusie

Is sportvoeding gezond? Jazeker! Let hierbij wel goed op wat je situatie is. Hoe beter de sportvoeding bij jouw levensstijl en doelen past, hoe gezonder het voor je is. Vitamines en mineralen zijn voor iedereen gezond, maar zijn alleen onderdeel van sportvoeding als een sporter ze extra nodig heeft. Deze vallen zonder twijfel onder gezonde sportvoeding. Te veel koolhydraten eten als je geen duursporter bent, is bijvoorbeeld al minder gezond. Net als bij voeding, geldt bij supplementen trouwens dezelfde principe: past een supplement bij je sport, je levensstijl en je doelen? En heeft het geen ongezonde ingrediënten? Dan valt het onder gezonde sportvoeding.

Reageren is niet mogelijk.