Paracetamol / Codeïne: wanneer gebruiken?

Paracetamol / Codeïne: wanneer gebruiken?

We kennen paracetamol als lichte pijnstiller die je bij apotheek, drogist en zelfs supermarkt kunt krijgen. Codeïne kennen sommigen als onderdeel van hoestdrank, anderen kennen het wellicht als pijnstiller. Maar er is ook de combinatie Paracetamol / Codeïne in een tablet. Waarbij gebruik je dit medicijn?

Let op: dit artikel is bedoeld ter informatie, maar mag niet gezien worden als medisch advies. Raadpleeg altijd de arts voordat je een medicijn gaat gebruiken en lees de bijsluiter goed door.

Niet zomaar slikken

Voor de mensen die een hoestdrank met codeïne kregen of krijgen en een paracetamol wanneer ze niet zo lekker waren of zijn, klinkt dit medicijn vast vrij onschuldig. Toch is niets minder waar: Paracetamol / Codeïne is een zware pijnstiller. Dit is dan ook niet een medicijn dat je zomaar uit het schap haalt bij een drogist of supermarkt. Zowel bij de apotheek als via online gezondheidsdiensten zul je eerst een recept van de (online) arts moeten overhandigen om dit medicijn mee te krijgen.

Paracetamol / Codeïne: pijnstiller

Zoals je hierboven las, kan Paracetamol / Codeïne worden gebruikt bij pijn. Echter gaat het dan niet zomaar om pijn. Pas als gewone paracetamol en lage dosering (200 tot 400 mg) ibuprofen niet hun werk lijken te doen, kun je kijken naar de mogelijkheden van deze pijnstiller. We hebben het dan over matige tot hevige pijn, zoals pijn door operatie, verwonding of ziekte. Bij aandoeningen als kiespijn, hevige hoofdpijn, hernia, rugpijn en gewrichtspijn komt het ook voor. Bij dergelijke pijnen helpt paracetamol te zorgen dat de signalen van pijn uit de zenuwen de hersenen minder goed bereiken, terwijl de codeïne een minder sterke pijnprikkel laat arriveren in de hersenen. Hoewel nooit bewezen, zou dit beter werken dan een van beide medicijnen los.

Veel waarschuwingen

Uiteraard is het zaak dat je niet zomaar dit medicijn gaat gebruiken. Ook al kun je online Paracetamol / Codeïne kopen, overleg goed met de arts. In bepaalde gevallen kan dit medicijn behoorlijke bijwerkingen geven en in andere gevallen wordt het medicijn zelfs in zijn geheel ontraden. Laat je dus goed adviseren bij pijn!

Reageren is niet mogelijk.