Starten met gezonder leven

Starten met gezonder leven

Wil je ook beginnen met gezonder leven, maar weet je niet goed hoe? Geen zorgen, wij helpen je op weg! In dit artikel vertellen we je precies wat je moet doen om gezond te gaan eten. We geven je tips over voeding en laten zien hoe gemakkelijk het is om gezonde recepten te maken. Daarnaast leggen we uit waarom het zo belangrijk is om gezond te eten, en delen we onze favoriete voedingsmiddelen met je.

De basics

Laten we beginnen met de basics: voeding. Er zijn verschillende soorten voedingsmiddelen, en niet alle voedingsmiddelen zijn gezond. Sommige voedingsmiddelen bevatten veel calorieën en suikers, terwijl andere voedingsmiddelen vol zitten met vetten en cholesterol. Wanneer je wilt afvallen of een gezond gewicht wilt aanhouden, is het belangrijk om de juiste keuzes te maken bij het kiezen van voedsel. Kies voedingsmiddelen die weinig calorieën bevatten, maar wel veel voedingsstoffen. Groente en fruit zijn hier een goed voorbeeld van. Ook volkorenproducten, mager vlees, vis en magere zuivel zijn gezonde keuzes. Vermijd zoetigheden, gefrituurd voedsel, fastfood en andere ongezonde snacks.

 

Hoeveel je moet eten hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht en lichaamsbouw. Gemiddeld gezien hebben volwassenen ongeveer 2.000 calorieën per dag nodig. Als je wilt afvallen, kun je ervoor kiezen om minder te eten, maar het is ook belangrijk om de juiste voedingsmiddelen te eten. Een dieet met weinig calorieën is niet altijd gezond, en kan zelfs leiden tot gewichtsverlies.

 

Wil je weten welke voedingsmiddelen goed voor je zijn? Op de website van het Voedingscentrum kun je een lijst vinden met gezonde voedingsmiddelen. Daarnaast hebben wij hieronder een aantal van onze favoriete gezonde voedingstips voor je opgesomd:

1. Eet meer groente en fruit

Groente en fruit zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten weinig calorieën en helpen je daarom bij het afvallen. Ook zorgen groenten en fruit ervoor dat je spijsvertering goed blijft werken, en voorkomen ze constipatie. Eet dagelijks minimaal 200 gram groente en 2 stuks fruit.

2. Kies volkorenproducten

Volkorenproducten bevatten veel vezels, iets wat helaas vaak ontbreekt in ons dieet. Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering, en helpen je daarnaast bij het afvallen. Volkorenbrood, -pasta en -rijst zijn hier goede voorbeelden van. Ook havermout is een uitstekende keuze.

3. Eet magere zuivel

Magere zuivelproducten, zoals mager yoghurt en kwark, bevatten weinig vet en cholesterol. Ze zijn rijk aan eiwitten, iets wat je spieren nodig hebben om te groeien. Daarnaast helpen eiwitten je bij het afvallen omdat ze je een verzadigd gevoel geven. Kies voor magere zuivel als je wilt afvallen of spieren wilt opbouwen.

4. Verminder je inname van suiker

Suiker zit in veel voedingsmiddelen, vaak zonder dat je het doorhebt. Denk bijvoorbeeld aan frisdrank, sappen, ontbijtgranen en gebak. Suiker is niet gezond omdat het veel calorieën bevat. Daarnaast kan teveel suiker leiden tot diabetes type 2. Verminder je inname van suiker door ongezoete producten te kiezen, en zoetjes te vervangen door stevia of honing.

5. Drink genoeg water

Water is belangrijk voor je lichaam omdat het helpt bij de spijsvertering en de afvoer van afvalstoffen. Het is daarom belangrijk om genoeg water te drinken. Drink minimaal 2 liter water per dag, of meer als je veel sport. Let wel op dat je niet teveel water drinkt, want dit kan leiden tot een vergiftiging.

Reageren is niet mogelijk.