Topsport gaat zowel over fysiek als mentaal gesteldheid

Topsport gaat zowel over fysiek als mentaal gesteldheid

Wanneer je topsport uitoefent komt er veel op je af. Je vraagt veel van je lichaam en op belangrijke momenten moet je kunnen pieken. Dit moet zowel fysiek als mentaal zo zijn. Want alleen dan kan je optimaal presteren en haal je het hoogte mogelijke in je carrière.

Ups-and-downs

Een topsport carrière gaat vaak met ups-and-downs. Niet elk lichaam is gewend en geschikt om zich te lenen aan topsport. Je hoort dan ook vaak dat mensen hun topsport carrière op hebben moeten geven omdat hun lichaam hen simpelweg in de steek liet. Dit zijn klappen die je mentaal allemaal op moet vangen. Vaak is het gelukkig mogelijk om je lichaam te laten herstellen en middels fysio en revalidatie versnel je dit proces. Echter is het natuurlijk zo dat je hierbij de juiste begeleiding hebt. Om bijvoorbeeld optimaal te revalideren kan je een sportpsycholoog inschakelen.

Begeleiding bij je carrière

Je kan een sportpsycholoog bij je revalidatie inschakelen maar natuurlijk ook als je topfit bent en je wedstrijden speelt. Je kan lichamelijk nog zo goed zijn, als je het in je hoofd allemaal niet op orde hebt dan haal je alsnog niet alles eruit wat erin zit. Merk je dat je tijdens de wedstrijden nog teveel bezig bent met andere dingen? Neem je bijvoorbeeld een bal een en gaat dit fout omdat je bang bent om fouten te maken? Dan kan een sportpsycholoog zeker een uitkomst voor je zijn. Samen met hen zoek je uit waardoor het komt en maak je een plan om het onder controle te krijgen. Zij helpen je om je gedachtes op orde te krijgen en de bal uiteindelijk perfect te kunnen controleren. Want alleen dan kan je scoren of je medespelers bedienen om de wedstrijd naar je toe te trekken. Je hebt er altijd hard voor gewerkt dus beloon jezelf en onthoud: je hoeft niet altijd alles alleen te doen.

Reageren is niet mogelijk.