Verslaving als ziekte

Verslaving als ziekte

Het is een begrip waar veel verschillende opvatting over bekend zijn. De verslaving wordt als verschillende dingen gezien zoals: “een ziekte, een gewoonte, ondeugend of een maatschappelijk probleem”. Dit heeft een deel te maken met dat een verslaving niet alleen toepasselijk is op een verslaving waar de verslaving bij een bepaald middel ligt maar ook bij gewoontes en gedrag. Dit heeft te maken met het weerstand kunnen bieden en dit is niet exclusief aan een middel of gedrag. 

De risico’s 

Het is niet alleen de verslaving waar mensen bang voor zijn. Er komen veel dingen kijken bij het ontstaan van een verslaving en het deel van alleen de verslaving is niet het enige wat voor problemen kan zorgen. Vaak komen bij deze ziekte ook veel problemen kijken in de omgeving van de persoon met de verslaving. Hier moet je denken aan agressieve emoties naar geliefden of in een openbare plek. Daarnaast zijn er vaak veel lichamelijke effecten die op lange termijn zeer schadelijk kunnen zijn zoals hart en vaatziekten. 

Afkicken

Het is een lang een moeilijk proces om van de ziekte verslaving af te komen. Naast de taboe die in de samenleving heerst over een verslaving is het voor de getroffene vaak erg lastig om toe te geven dat het om een verslaving gaat. Voordat een verslaafde het afkickproces in gaat moet er een erkenning zijn van dat er probleem is en om een verslaving gaat. 

Tijdens het afkicken komen er nog allerlei problemen kijken fysiek en mentaal kan het ook nog eens extreem verschillen per verslaving van het middel of gedrag. De afkickverschijnselen alcohol kunnen totaal anders zijn van bepaalde drugs. Bij sommige drugs kan het afkicken zo gevaarlijk zijn dat als ze niet het middel verdunt in kleinere porties binnen krijgen kunnen ze zelfs dood gaan. Het afkickproces is dus zo verschillend per middel of gedrag en zelfs per persoon. De persoon kan ook nog eens anders reageren op het afkicken. 

Bron: kliniek zuid afrika

 

Reageren is niet mogelijk.