Welke zorgverzekering is het beste voor 18 jarige?

Welke zorgverzekering is het beste voor 18 jarige?

Als je 18 jaar word, ben je volgens de wet volwassen. Dit betekent stemmen tijdens de verkiezingen, legaal naar het casino en coffeeshop van binnen kijken. Helaas kleven er ook minder leuke kanten aan het volwassen worden. Zo dien je vanaf je 18e levensjaar een eigen zorgverzekering af te sluiten. Hieronder lees je er meer over.

Nederland telt circa 30 zorgaanbieders. Welke zorg jij nodig hebt, gaan we hieronder uitzoeken. Een zorgverzekering bestaat uit twee aparte ‘delen’ namelijk basis en aanvullende verzekeringen.

Basisverzekering

Dit is een verplichte zorgverzekering voor iedereen in Nederland. Deze verzekering denkt alle basis zorg die je nodig hebt. Je kunt hierbij denken aan zorg van de huisarts, de meeste geneesmiddelen en spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Wat je precies vergoed krijgt is per verzekeraar verschillend.

Aanvullende verzekering

Een aanvullende verzekering is zorg dat je niet vergoed krijgt in de basisverzekering. Je sluit deze verzekering af omdat je zelf anders veel kosten moet betalen. Veel gekozen aanvullende verzekeringen zijn de tandartsverzekering en een verzekering voor fysiotherapie. Deze kosten vallen niet onder de basisverzekering.

Veel jongeren van 18 jaar hebben meestal alleen een basisverzekering omdat zij over het algemeen weinig zorg nodig hebben.

Eigen risico

Bij het afsluiten van een zorgverzekering moet je ook het eigen risico kiezen. Dit is een bepaald geld bedrag dat jij eerst dient te betalen voordat jij kosten vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Het standaard eigen risico is voor iedereen € 385,-. per jaar. Om maandelijks te besparen op je zorgverzekering kun je er voor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen naar maximaal € 885,-. Dit betekent dat je maandelijks minder zorgpremie betaalt, maar meer zorgkosten zelf moet betalen. Als je denkt dat je komend jaar weinig zorgkosten krijgt, dan kan dit zeker lonen.

Heb je recht op zorgtoeslag

Als 18-jarige heb je het waarschijnlijk niet breed. Doordeweeks ga je naar school en in de avonduren heb je misschien een bijbaantje maar dit is vaak geen vetpot. Gelukkig heb je recht op zorgtoeslag. Dit is een toeslag die je maandelijks van de overheid ontvangt om je zorgkosten te kunnen betalen. De zorgtoeslag dekt waarschijnlijk het grootste gedeelte van je zorgverzekering. De zorgtoeslag kun je aanvragen bij de Belastingdienst. Je ziet dan direct hoeveel zorgtoeslag je maandelijks ontvang.

Bronnen:

Reageren is niet mogelijk.