Hoe gaat een psychosomatische therapeut te werk?

Hoe gaat een psychosomatische therapeut te werk?

Als men het heeft over psychosomatische klachten, dan gaat er niet direct een belletje rinkelen bij de meeste mensen. Dat is ook niet zo gek, men spreekt zich namelijk niet graag uit over psychosomatische klachten. Heel beknopt uitgelegd zijn psychosomatische klachten: fysieke klachten die voortkomen uit psychische overbelasting. Ik had zelf nog nooit gehoord van deze klachten totdat ik met psychosomatische therapie te maken kreeg bij mijn fysiotherapeut.

Ben je op zoek naar een therapeut? Kijk dan eens op de website van Marlous Oefentherapie en plan zelf een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Psychische overbelasting

Psychische overbelasting houdt in dat je bijvoorbeeld een langere periode met teveel/te grote/aanhoudende druk rondloopt. Ook slapeloosheid is een psychische klacht die vaak voortkomt. Vaak gehoorde oorzaken van deze psychische klachten zijn: problemen in de privésfeer, conflicten op werk of thuis, een te hoge werkdruk of ernstige ziekteprocessen. Al deze intense gebeurtenissen kunnen voor psychische klachten zorgen en dat kan resulteren in fysieke klachten, en dat zijn dus psychosomatische klachten.

Fysieke klachten

Veel voorkomende psychosomatische klachten zijn spier en gewrichtspijn, hoofdpijn/nekklachten en schouderklachten. Ook benauwdheid, hartkloppingen en druk op de borst zijn vaak gehoorde klachten. Vaak worden deze klachten niet begrepen, omdat je niet het gevoel hebt dat je jezelf fysiek overbelast. Als je bijvoorbeeld veel hebt gesport en je krijgt last van je knie, dan weet je waar de klachten vandaan komen. Het duurt daarom ok behoorlijk lang voordat de meeste mensen aan de bel trekken bij fysieke klachten die men niet kan verklaren. Grote kans dat het voorkomt uit psychische klachten.

Psychosomatische therapie: behandelplan

De psychosomatische therapeut heeft als doel om je weer in balans te brengen en zorgt ook voor een behandelplan om van de fysieke klachten af te komen. Zoals altijd zal er eerst een intakegesprek plaatsvinden waarin de therapeut probeert te begrijpen tegen welke problemen je aanloopt. Afhankelijke van de klachten en de noodzaak zal er een gespecialiseerde arts aan te pas komen om de psychische klachten met je door te nemen. Dan moet bijvoorbeeld je denken aan een psycholoog of een bedrijfsarts. Er worden constant tussentijdse evaluatiegesprekken ingepland en op basis daarvan wordt het behandelplan aangepast. Dat vergroot de kans op (sneller) herstel.

Eigen inzet is vereist

Psychosomatische therapie vraagt veel inzet en eigen inbreng. De wil om te veranderen en daar actief mee bezig zijn (ook buiten het behandelplan om) moet groot zijn. Alleen op die manier kan je het psychische gedeelte van het herstelproces bevorderen.

Reageren is niet mogelijk.