Hoe vind je de beste AOV?

Hoe vind je de beste AOV?

Een AOV is een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als je een AOV afsluit krijg je een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een ongeval of een ziekte. Hierdoor zorg je ervoor dat je niet opeens zonder inkomsten komt te zitten. Een AOV is gericht op ondernemers. Als je in loondienst zit en arbeidsongeschikt raakt blijf je verzekerd van een inkomen, maar dit geldt niet voor ondernemers. In dit artikel meer over het vinden van een goede AOV.

Welke soorten AOV’s zijn er precies?

Er zijn veel verschillende zorgverzekeraars die verschillende AOV’s aanbieden. Deze AOV’s kunnen worden verdeeld over 2 soorten. Zo heb je schadeverzekeringen en sommenverzekeringen. Bij een schadeverzekering krijg je een uitkering als je inkomen daalt, omdat je arbeidsongeschikt bent geraakt. Bij een sommenverzekering krijg je altijd een uitkering als je arbeidsongeschikt bent geraakt. Je inkomen hoeft hiervoor dus niet gedaald te zijn.

Let op de premies

De premies tussen AOV verzekeringen kunnen erg uiteen lopen. Je wilt natuurlijk niet teveel betalen. Zorg er dus voor dat je goed op een rijtje hebt wat de premies zijn van verschillende AOV’s. Je hebt voor een deel invloed op de hoogte van een premie. Bijvoorbeeld heb je invloed op de vorm van arbeidsongeschiktheid. Bij veel verzekeringen ben je gedekt voor ziekte en ongevallen, maar je kunt er ook voor kiezen om je slechts voor 1 van beide te verzekeren. Hierdoor is de premie die je moet betalen lager. Daarnaast kun je ook zelf het termijn bepalen waarna je de uitkering ontvangt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een aantal maanden te wachten, nadat je arbeidsongeschikt bent geraakt, voordat je de uitkering ontvangt. Hierbij geldt dat hoe langer de wachttijd is, des te lager de premie.

Het verzekerde bedrag

Bij het afsluiten van een AOV kun je veelal zelf het verzekerde bedrag kiezen. Het verzekerde bedrag bepaalt hoeveel geld je uitgekeerd krijgt als je arbeidsongeschikt raakt. Het verzekerde bedrag kan bijvoorbeeld evenveel of iets minder zijn dan je inkomen. Wel zit er vaak een maximum aan het verzekerde bedrag. Dit verschilt tussen verzekeringen. Bij de één is dit maximum 100.000 euro en bij de ander 60.000 euro. Als je niet helemaal arbeidsongeschikt raakt krijg je niet het volledige bedrag uitgekeerd. Vaak krijg je ook pas een uitkering van de verzekeraar als je voor een bepaald aantal procent arbeidsongeschikt bent geraakt. Deze percentages verschillen per AOV let hier dus goed op.

AOV’s vergelijken

De makkelijkste manier om erachter te komen welke AOV voor jou het meest geschikt is, is door verschillende AOV’s met elkaar te vergelijken. Een AOV vergelijken kun je doen via het AOVcentrum. Hier vind je meer informatie over het afsluiten van een AOV en kun je eenvoudig verschillende AOV’s met elkaar vergelijken.

Reageren is niet mogelijk.