Lees hier hoe je ijzertekort moet aanpakken! 

Lees hier hoe je ijzertekort moet aanpakken! 

Ben je de laatste tijd erg vermoeid, duizelig, zwak en misselijk en heeft dit veel invloed op je dagelijkse bezigheden? Wellicht dat je er in eerste instantie niet meteen iets achter hebt gezocht, want iedereen voelt zich wel eens niet helemaal optimaal of slaapt een keertje slecht. Maar speelt dit al voor een langere tijd? Dan is de kans groot dat je lichaam een tekort heeft aan ijzer. Gelukkig ben jij vandaag bij de juiste blog belandt en zijn wij er om je hiermee te helpen. Wij hebben een aantal essentiële tips op een rijtje gezet die jou helpen je weer fit te voelen. 

Hoe herken je het? 

Een tekort aan ijzer is soms lastig te herkennen. Het is niet dat er een rood lampje gaat branden als bij een koffiemachine wanneer de bonen- of waterreservoir bijgevuld moet worden. Het moment dat je je slecht voelt zijn vaak de signalen die hier in verband mee kunnen staan. De meeste herkenbare symptomen die te maken kunnen hebben met ijzertekort zijn het volgende: 

  • Energieloos, zwak en slap gevoel 
  • Hoofdpijn en duizeligheid 
  • Matige concentratie 
  • Vermoeidheid  

IJzertekort aanpakken, hoe doe je dat? 

Als eerste adviseren we je om een consult aan te vragen bij een arts om ijzertekort aan te pakken. IJzertekort is een veel voorkomend iets, vooral bij vrouwen omdat zij veel bloedverliezen tijdens hun menstruatieperiode en/of zwangerschap. Is dit niet het geval, dan is het belangrijk om terug te gaan naar de basis. Met de basis bedoelen we alle voedingsmiddelen die je op een dag gebruikt en de lichamelijke activiteiten die je uitvoert. Denk aan je ontbijt, middag- en avondeten. Ons lichaam heeft verschillende vitamines en voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. IJzer zit namelijk in veel voeding als: vleessoorten, eieren, noten, peulvruchten, broccoli, spinazie en appelstroop. Merk je dat een aantal van deze categorieën niet in je dagelijkse routine zitten omdat je bijvoorbeeld vegetariër of veganist bent? Dan is het verstandig om dit aan te vullen in je gerechten. Tenzij je natuurlijk allergisch bent, dan is het wellicht handig om met supplementen ijzer aan te vullen. Doe dit wel altijd in overleg met een geneeskundige of specialist. 

Toevallig chronische stress klachten? Of andere dingen waar je tegen aanloopt? Neem dan ook hiervoor contact op met een professional.  

Reageren is niet mogelijk.