Uit elkaar gaan is een emotioneel proces

Uit elkaar gaan is een emotioneel proces

Een scheiding heeft van zichzelf al een grote impact. Waarom lastiger maken dan dat het al is? Niets is vervelender dan een vechtscheiding. Voor beide partijen. En dan hebben we het nog niet eens over de kinderen die erbij betrokken worden.

Ieders belangen

Een beetje hulp bij scheiding is vaak gewenst. Bij een scheiding wordt vaak hulp van een mediator ingeroepen. Middels deze weg proberen beide partijen om een goede manier uit elkaar te gaan. Een mediator denkt in het belang van alle partijen die erbij betrokken zijn. Denk hierbij aan de ouders maar ook zeker aan de kinderen. Voornamelijk voor de kinderen is het enorm belangrijk dat en scheiding goed geregeld wordt. Waardoor de ouders altijd nog samen door één deur kunnen als het over de kinderen gaat. Echter is het wel noodzakelijk dat er sprake is van vrijwilligheid. Anders kan een mediator, helaas, niks betekenen.

Vertrouwelijk en geheim

Een mediator heeft uiteraard geheimhoudingsplicht. Tevens is het belangrijk dat er sprake is van vertrouwelijkheid en geheimhouding. Om dit te waarborgen moet van tevoren een overeenkomst ondertekend worden waarbij alle partijen beloven dat alles geheim blijft wat er tijdens de gesprekken besproken wordt. Hierdoor krijgt elke partij de kans om open te kunnen zijn betreft bepaalde situaties. Hierdoor kan er dus vrijuit gesproken worden. Om er zeker van te zijn kan het zelfs zo zijn dat je een advocaat mee laat gaan tijdens de mediaton. Middels deze manier is het nog veiliger om je mening en standpunt te geven. Het kan natuurlijk zo zijn dat na de mediaton blijkt dat de rechter er toch bij betrokken moet worden. Dan heb je alvast een advocaat in handen die de situatie tot in de details kent.

Neutraal persoon

Tijdens de mediaton stelt een mediator zich neutraal op. Een mediator heeft geen mening en hoort beide partijen aan. Er wordt dan ook geen voorkeur uitgesproken. Een mediator zorgt ervoor dat de gesprekken goed geleid worden en het niet escaleert. Het kan dus zeker zo zijn dat er tijdens de gesprekken bepaalde vragen gesteld worden aan beide partijen. Hierdoor worden de belangen van beide partij duidelijk. Maar hoe dan ook: er wordt gehandeld om uiteindelijk tot een oplossing te komen. Dat is het doel van mediaton.

Reageren is niet mogelijk.