Handig bij het online wijn bestellen

Handig bij het online wijn bestellen

Een etiket kan je veel vertellen over een bepaalde wijn. Maar hoe kies je nu voor de juiste wijn online? Het lezen van het etiket kan lastig en verwarrend zijn. Vaak wordt de keuze bij het wijn bestellen gemaakt voor een etiket dat er mooi uitziet. Maar is dit wel de wijn die jij zoekt? Het etiket op de fles verteld veel over een bepaalde wijn. Tuurlijk is het leuk als een etiket er goed uitziet met sierlijke letters en een goede opmaak. Maar het gaat er natuurlijk om wat er in de fles zit.

Wanneer een niet wijndrinker of kenner naar een etiket kijkt zal deze persoon dit erg ingewikkeld vinden. Vandaar dat deze ook snel geneigd zijn om bij het wijn bestellen een keuze te maken aan de hand van de uitstraling van het etiket. Wanneer we kijken naar het etiket zullen we zien dat er veel verschil in zit. Elk wijnland heeft namelijk andere regelgevingen en wetten. Het is handig om te weten dat deze verschillende kwaliteiten aangeven. Wijnen uit de drie grootster wijnstreken (Frankrijk, Spanje en Italiƫ) moeten aan strenge eisen voldoen. Deze eisen worden gesteld aan het gebruik van de juiste druiven, het analyseren van de wijn door een derde partij en de lage opbrengsten per hectare. Daarnaast is het belangrijk wanneer je online wijn hebt besteld om deze wijn op de juiste manier te bewaren. Na het wijn bestellen wordt de wijn thuis geleverd. Nu is van belang op temperatuur de wijn thuis wordt weggelegd. Vaak bij het online wijn bestellen staat de juiste opberg temperatuur aangegeven. Bij een dessert of aperitieve wijn dien je deze tussen de 8 en 10 graden te bewaren. Bij een Rose, witte of mousserende wijn ligt de temperatuur tussen de 8 en de 12 graden. Een jonge, fruitige of lichte rode wijn bewaar je deze het best op 13 tot 15 graden Celsius. Als laatste heb je de volle, stevige rijpe en oudere rode wijnen die bewaard moeten worden tussen de 16 en 18 graden Celsius. Het is natuurlijk een bepaalde richtlijn. Het hangt ook deels af van de herkomst van de online wijn. Maar wanneer je deze richtlijnen hanteert dan zal je altijd goed zitten.

Dan zit er nog verschil in de afsluiting van de fles.

Bij het wijn bestellen kom je wijnen tegen met een dop of met een kurk. Maar waarom wordt er gekozen voor een kurk en wanneer voor een dop? Een wijn met een dop hoeft niet per se goedkoop en slecht te zijn. Deze wijnen zijn vaak jong, en dienen ook jong gedronken te worden. Wijnen met een kurk kun je langer laten liggen en dienen nog verder ontwikkeld te worden, daarnaast kunnen deze nog rijpen met een kurk. Samengevat kunnen deze dus een stuk langer blijven liggen dan een fles met een schroefdop.

Dit artikel kan handig zijn om erbij te houden wanneer je online wijn wilt gaan bestellen. Kijk goed naar de afkomst van de wijn, het etiket, en de afsluiting van de fles. Dit vertelt veel over een bepaalde wijn.

Reageren is niet mogelijk.