Tips voor een goede nachtrust

Tips voor een goede nachtrust

Slapeloze nachten? Een nachtmerrie

Personen die slecht slapen, kennen er alles van. Woelen in je bed, naar alle geluiden liggen luisteren, beginnen piekeren, en dan tegen het einde van de nacht toch in slaap vallen. Uiteindelijk raak je uitgeput en het gaat van kwaad naar erger. Wij kunnen je alvast wat hoop geven. Er zijn een aantal zaken die je niet kunt verhelpen: lawaai van buiten of gewoon het feit dat je weinig slaap nodig hebt. Anderzijds kun je er wel wat aan doen door bijvoorbeeld je woonbeleving te bekijken. Sfeer creëren is belangrijk. Zo ook in de slaapkamer.


Stress en een ‘vol hoofd’ zorgen ervoor dat de nachtrust ernstig kan worden verstoord. Je zou voor jezelf na kunnen gaan waar de stress vandaan komt. Ook is het raadzaam een aantal zaken goed op papier te zetten zodat het in je hoofd wat rustiger wordt en je geestlijk meer in balans bent. Om lichaam en geest goed in balans te laten zijn is vooral beweging erg belangrijk. Als je slecht kunt inslapen dan is 30 minuten beweging per dag een must, bij voorkeur in de frisse buitenlucht. Om de slaaphormonen wat meer hun werk te kunnen laten doen kun je vlak voor het slapen gaan een heerlijk warm bad nemen en jezelf laten masseren. Een massage heeft een goede ontspannende werking en is goed voor lichaam en geest. Gebruik daarbij wel een goede massage olie. Voor extra ontspanning kan dit bijvoorbeeld een warme massage olie zijn, zoals een massagekaars. Na een warm bad en een ontspannende massage nog even een half uur een boek lezen en de kans dat u beter inslaapt is vele malen groter!

Tips voor je slaapkamer inrichting

Er is bijvoorbeeld de geluidshinder. Als je verbouwt of nieuw bouwt, denk er dan aan om geluidsisolatie te plaatsen. Voorzie dit zowel in vloeren, plafond en muren. Ook dubbele ramen sluiten lawaai goed buiten. Tapijt leggen helpt eveneens een groot stuk.

Daarnaast is er het binnenkomende licht. Overweeg om rolluiken te plaatsen. Als je daarvoor de mogelijkheid niet hebt, zorg dan voor overgordijnen in dikke en donkere stof, eventueel met verduisterende voering.

De verwarming in de slaapkamer speelt ook een rol. Te warm slapen is ongezond en verhindert een diepe slaap. Laat daarom overdag frisse lucht binnen. Lukt het om met open raam te slapen, dan kun je dit best doen. Als je toch het raam sluit, zorg er dan voor dat de temperatuur laag blijft. Zorg voor een goed deken of donsdeken zodat je lichaam geen kou vat tijdens het slapen.

Bekijk tevens de verlichting in je slaapkamer. Zorg voor één algemeen centraal lichtpunt. Daarnaast voorzie je diffuus licht zoals staanlampen of nachtlampen. Zacht licht laat jou tot rust komen.

Kleuren werken op ons gemoed en humeur. Kies voor je slaapkamer warme en zachte kleuren. Denk aan crèmekleur, goudgeel of bruin. Als dit bij jouw stijl en huis past, kun je ook voor diepblauw kiezen (de kleur van de nacht).

Algemeen besluit

Ga overdag eens rustig op je bed liggen en kijk eens rond. Overweeg wat jij precies nodig hebt om goed te slapen en hoe jij met je slaapkamer inrichting heel wat kan verbeteren. Dan wordt je nacht geen nachtmerrie meer!

Reageren is niet mogelijk.