Hoe verloopt een duodopa behandeling bij Parkinson?

Hoe verloopt een duodopa behandeling bij Parkinson?

Soms is orale medicatie niet langer toereikend om de symptomen van Parkinson te verminderen. Dan kan er mogelijk gedacht worden aan duodopa therapie. Bij deze behandeling wordt er een vloeibare vorm van het antiparkinson-medicijn levodopa rechtstreeks in de dunne darm gebracht middels een pomp.

Wanneer kom ik in aanmerking

Wanneer je al in een wat verder gevorderd stadium van de ziekte van Parkinson zit, kan de werking van je medicijnen afnemen. De pillen kunnen langer in je maag blijven waardoor ze niet direct meer worden opgenomen. Dit betekent dat de hoeveelheid medicatie in je bloed wisselvallig is. Hierdoor voel je je minder stabiel en nemen de Parkinson klachten door de dag af, dan weer toe en ervaar je periodes van overbeweeglijkheid.

Testperiode ziekenhuis

Om te kijken of een duodopa behandeling geschikt is voor jou, wordt een testperiode in het ziekenhuis voorgesteld. Tijdens een meerdaagse opname in het ziekenhuis wordt er eerst een sonde via de neus naar de darm ingebracht. Zo kan worden getest of je baat hebt bij de medicatie en wordt de dosering afgesteld. Mocht het goed werken, dan wordt er middels een kleine operatie door de buikhuid een gaatje in de maag gemaakt. De sonde (een slangetje) wordt dan via de maag in de dunne darm geplaatst en aan een pomp bevestigd.

Voor- en nadelen behandeling

Het grootste voordeel van de pomp is dat je stabieler de dag doorkomt. De schommelingen tussen af- en toename van Parkinson klachten zullen drastisch verminderen. Het is niet langer nodig medicatie te slikken. Eventuele nadelige bijwerkingen die kunnen optreden zijn een kans op littekenvorming en een ontsteking van de buikopening. Ook kan het medicijn zorgen voor misselijkheid, obstipatie en een afname van eetlust.

Wanneer niet geschikt

Niet elke pati├źnt met de ziekte van Parkinson komt in aanmerking voor een duodopa behandeling. Voor mensen met ernstige hartproblemen of een verhoogde oogdruk is de pomp met levodopa vaak niet geschikt.

Reageren is niet mogelijk.