Mondkapjes voor in de horeca, wat zijn je opties?

Mondkapjes voor in de horeca, wat zijn je opties?

Er zijn geen specifieke mondkapjes voor in de horeca. Toch wil je jezelf misschien – als je een drankje gaat drinken of als je in de horeca werkt – beter beschermen tegen het coronavirus. Er zijn al strenge regels die gelden in horeca aangelegenheden. Je moet bijvoorbeeld van tevoren reserveren, de aantallen mensen die worden binnengelaten is beperkt en afstand houden is essentieel. Als we ons allemaal aan deze regels houden, dan zijn mondkapjes voor in de horeca niet nodig. Maar tegelijkertijd varieert de kwaliteit van mondkapjes sterk en wil je dit risico misschien niet lopen.

 

Niet-medische mondkapjes voor in de horeca

De mondkapjes die in Nederland verplicht zijn gemaakt voor in het openbaar vervoer worden niet-medische mondkapjes genoemd. Er zijn geen regels die specifiek voor mondkapjes voor in de horeca gelden. De niet-medische mondkapjes zorgen ervoor dat de drager het virus niet kan verspreiden. Ze hebben dus alleen nut als iedereen in een ruimte ze draagt. Dat is in het openbaar vervoer zo, maar niet in de horeca. Het is niet verstandig om om die reden medische mondkapjes te kopen, want deze moeten beschikbaar blijven voor medisch personeel. Gelukkig zijn er wel bepaalde niet-medische mondkapjes waarmee je zelf meer bescherming geniet.

 

Niet-medische mondkapjes met een filter

Allereerst zijn er niet-medische mondkapjes waarin je een filter kunt doen. Soms is de filter al geïntegreerd en andere keren plaats je hem zelf. Als je mondkapjes voor in de horeca zoekt, dan is het goed om te investeren in kapjes met een filter. Deze zijn 70 procent effectiever dan de mondkapjes die geen filter bevatten. Daardoor zorg je er ook voor dat jij het virus minder gemakkelijk kunt oplopen. Dat is voor mensen die werkzaam zijn in de horeca en dus met veel klanten in contact komen een goede keuze.

 

3-laags mondkapjes

Andere mondkapjes voor in de horeca die ook extra bescherming bieden zijn de 3-laags mondkapjes die je kunt kopen. Standaard mondkapjes hebben 2 lagen, maar met een extra laag ben je beter beschermd. Er staat bij de productspecificaties vaak duidelijk aangegeven hoe effectief de mondkapjes zijn. Vooral Nederlandse verkopers doen dit goed, dus je koopt je mondkapjes voor in de horeca het beste in ons eigen land. De 3-laags mondkapjes geven je dan net wat extra zekerheid en bieden meer bescherming dan de mondkapjes met twee lagen.

 

Houd je aan de regels

Als iedereen zich aan de basisregels houdt en de horeca eigenaar zijn bezoekers in kleine getalen binnenlaat, dan zijn mondkapjes voor in de horeca in principe niet nodig. De basisregels zorgen ervoor dat het virus zich al aanzienlijk moeilijker kan verspreiden en dat is buiten het openbaar vervoer na in de meeste situaties voldoende. Het is logisch dat je in horecagelegenheden toch wat extra bescherming zoekt, omdat daar een aantal vreemdelingen samenkomen en het lastiger is om de basisregels te volgen dan buiten. Door een mondkapje met filter kopen of een 3 laags mondkapje is de kans dat jij het virus oploopt dan al kleiner.

Reageren is niet mogelijk.